Cuchnący oddech, halitoza to medyczny termin określający odczuwanie nieprzyjemnego zapachu wyczuwalnego w trakcie wydychania powietrza.
Klasyfikacja nieprzyjemnego zapachu z ust:
W trakcie diagnostyki nieprzyjemnego zapachu z ust należy pamiętać o istniejącej klasyfikacji:
cuchnący oddech , rzeczywisty
oddech pseudocuchnący
halitofobia
Przyczyny:
Najczęściej bo w ok. 90% przypadków przyczyna przykrego oddechu leży w obrębie jamy ustnej:
brak lub niska higiena jamy ustnej
choroby zębów, np. próchnica, zgorzel miazgi
bakteryjne zapalenie dziąseł i przyzębia (paradontoza)
grzybica jamy ustnej
nalot na tylnej części języka
owrzodzenia i przetoki
zaleganie resztek pokarmowych pod protezami zębowymi, porowatość protezy
zmniejszone wydzielanie śliny, również z powodu przyjmowania leków odwadniających
palenie tytoniu
Inne przyczyny to:
przewlekłe stany zapalne układu oddechowego i górnego odcinka przewodu pokarmowego
zapalenie języka i jamy ustnej
przewlekłe zapalenie zatok przynosowych
przewlekłe zapalenie oskrzeli
przewlekłe zapalenie migdałków
czopy migdałkowe (kamienie migdałkowe)
zapalenie błony śluzowej żołądka związane z infekcją Helicobacter pylori
choroby nowotworowe układu oddechowego i górnego odcinka przewodu pokarmowego przebiegające z martwicą i rozpadem tkanek
rak krtani
rak płuca
rak przełyku
rak żołądka
refluks żołądkowo-przełykowy
choroby metaboliczne
mocznica
ketonemia w przebiegu głodu lub cukrzycy (zapach acetonu z ust)
uchyłki przełyku
niewydolność wątroby (zobacz też: fetor hepaticus)
niektóre pokarmy, np. czosnek, cebula
Obowiązuje leczenie przyczynowe, gdyż foetor ex ore jest tylko objawem, więc likwidacja pierwotnej przyczyny prowadzi do ustąpienia objawu. Z ogólnych zaleceń należy pamiętać o rygorystycznej higienie jamy ustnej, polegającej na częstym myciu zębów (zwłaszcza po każdym posiłku) oraz usuwaniu nalotu z języka. Pewne złagodzenie objawów może przynieść również rezygnacja ze spożywania słodkich pokarmów oraz stosowanie gum lub cukierków o smaku miętowym. Powinno się spożywać więcej pokarmów twardych, o działaniu oczyszczającym zęby, np. marchew, jabłko, seler, twaróg.
Celem odkażenia jamy ustnej można stosować płukanki z roztworu wody utlenionej i wody w stosunku 1:10 (nie wolno połykać) lub środków odkażających, np. kwasu bornego, bądź wodnego roztworu boraksu.